• Vukovarska poduzetnička zona 11, 32010 Vukovar
  • +(385) 32/432-831 mob: 098/ 270 519

Savjeta nikad dosta

Naime, u bezbroj situacija vozači za neugodnosti uzrokovane otkazivanjem poslušnosti limenog ljubimca krive proizvođače bez da se i trenutka zapitaju koliko je njihovo korištenje i (ne)održavanje doprinjelo nastanko problema. Naravno ovim ne dajemo alibi za pogreške koje se, realno, događaju kod svih proizvođača automobila.

 

U nastavku ćemo navesti na što trebate paziti te što činiti da bi vaš automobil imao dug vijek trajanja.

Vožnja s hladnim motorom:

Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje pokretnih djelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani. Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele do cca 2.000, a benzince do 3.000 okretaja bez naglih ubrzavanja. Pri ne pretjerano niskim temperaturama radna temperatura se postiže za oko 4-5 km.

Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu:

Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu na mjestu. Naime, pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali djelovi mehanike poput mjenjača.

Redovito mjenjajte ulje:

Razvoj tehnologije donio je veliki napredak i u proizvodnji motornih ulja te se interval zamjene sve više produžava tako da sada, nerjetko, proizvođači navode i intervale od 30.000 km. Treba pripaziti na to da različiti tipovi vožnje mogu utjecati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja, tu možemo uvrstiti čestu vožnju na kratkim relacijama s hladnim motorom. Držimo da se na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na do 15.000 km jer je važnost ulja velika za funkcioniranje svakok motora. Kod kupnje ulja kupujte provjerene marke ili one koje preporuča proizvođač automobila, te svakako pazite na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor

Godine iskustva i tisuče zadovoljnih klijenata jamče vrhunsku uslugu-